ForumMüzik; ne isterseniz, ne dinlerseniz?  Yeni Konu 

MYLENE FARMER-Fransız pop/rock şarkıcısı

12 Temmuz 2009

deepblueeagle


MYLENE FARMER-Bir Fransız ikonu


Sana söz veriyorum
Orada olacağım
Sonsuzlukta

Mylene Farmer. Benzersiz sesi ve benzersiz şarkı sözleri ile Fransa’nın en çok sevilen ve albümleri, konserleri, klipleri, müzik videoları, diskleri en çok dinlenen, izlenen ve satılan sanatçılarından biri. Besteci, film ve klip yapımcısı Laurent Boutonnat oluşturduğu birliktelikle Fransız tarzı duygusal, nüanslı, erotik şarkılarda bir zirve.

Mylene’i Türk müzikseverler 1991’de L’autre kasedi ile tanımıştı. O zamanlar kasetler vardı. CD’ler ve Laser disc’ler henüz yaygınlaşmamıştı. Kasetler şimdi nostalji oldu. Arabalarında, evlerinde halen kasetçalar saklayanlar var.

L’autre albümündeki Agnus Dei, Desenchantee (gözü açılmış, büyüden kurtulmuş bir kuşaktanız), J’etaime Melancolie (melankoli, yani depresyon severim), Regrets (Jean Louis Murat ile düet), Il n’ya pas d’ailleurs, Beyond my Control, hepsi birer hit şarkı olmuşlardı. 

Mylene’nin çok etkileyici, duyarlı şarkı sözleri var. Fransız usulü aşk dolu. Jane Birkin’in tarzında. Ama sesi başka. Bu dünyadan değilmiş gibi. Luc Besson’un Beşinci Element’indeki uzaylı kadının sesine benziyor. Enya veya Emma Shaplin kadar etkileyici bir ses. Derinden, uzaklardan geliyor, ve sizi kıskıvrak yakalıyor, sesindeki duygusallık ise insana evet, hepimizin sevgiye, aşka ihtiyacı var dedirtiyor. Sesi, klipleri erotik doz da taşıyor. O nedenle yasaklandıkları da oldu.

61 Kanada doğumlu şarkıcı, 84’de müziğe başladı, 86’da ilk albümünü çıkardı, 90’larda ünlendi, albümleri rekor kırdı, konserleri de rekor kırdı, 2000’lerde ise kendi şarkılarını söylemesi için yeni Fransız lolitapop’u Alizee’yi yetiştirdi. Alizee, Madonna şarkısı La Isla Bonita’yı seslendirmişti, sonra Mylene şarkısı Moi…Lolita’yı söyledi. Sonra da Mademosielle Juliette’i. Mylene ve Boutonnat, Alizee için 2 albüm yaptılar. Mylene halen kendi de şarkı söylemeye ve hitler çıkarmaya devam ediyor.

Mylene’nin tarzı elektronik ağırlıklı pop-rock. Elbette Fransız şarkı (chanson) geleneği etkisiyle. Şarkı ve sözleri duygulara sesleniyor. Bir de kendi Fransız duruşu var. Fiziği ve gözleri de etkileyici. Kendi de şarkıları da kışkırtıcı, erotik. Normal dışı aşklardan söz ediyor. Alizee ise daha çok şirin.

84’de ilk şarkısı Maman a Tort idi. Sonra Libertine geldi. 1986’da ilk albümü Cendres de Lune çıktı. Tristana, Greta ve Plus Grandir single’ları sevildi. 88’de ikinci albümü Ainsi soit je geldi. Albümden Pourvu qu’elles soient douces sevildi. 89’da konser albümü, 91’de L’autre. Bu arada Mylene bir sinema filminde oynadı, Luc Besson bir şarkısına klip çekti. 

92’de dans remiks albümü, 95’de ise Kaliforniya’da yine Boutonnat ile Anamorphose albümü yayınlandı, XXL ve California şarkıları hit oldu. 97’de Fransa Bercy’de verdiği konserin albümü yayınlandı. Eskilerden Michel Polnareff şarkısı La Poupee qui fait non’yu Khaled ile söyledi.

99’da 5. stüdyo albümü Innamoramento yine Amerika’da üretildi. L’ame Stram Gram hit oldu, Je te rends ton amour klibi sansürlendi.

2000’lerde şarkılarını Alizee söyledi. 2000’de bir Mylenium turnesi yaptı, turun albümü de yayınlandı. Bu arada birçok videosu, CD’si yayınlanıyordu.

Film müziği yaptı, İngiliz Seal ile düet yaptı (Les Mots). Mylene’nin sözlerini, Boutonnat’nın müziklerini yaptığı iki Alizee albümü çıktı (Gourmandises ve Mes Courants Electrique).

2001’de duble Best of albümü çıktı. Les Mots. Sans Logique dahil bütün sevilen şarkıları ve üç yeni single vardı albümde. 2003’te yine bir Remixes albümü çıktı. 2005’da 6. stüdyo albümü Avant que L’ombre geldi. Albümden Fuck Them All, Tous ces Combats, L’amour n’est Rien ve Peut-etre Toi hit oldu. 2006’da albümün konser albümü yayınlandı. 

Daha sonra Moby ile düet yaptı, konser DVD’si çıktı. 2008’de ise son hiti Degeneration şarkısı ve klibi ile yine parladı. 2008’de yine stüdyo albümü Point de Suture geldi. Ve C’est dans l’air, Sextonik yine listelere yerleşti.

Mylene Farmer’ın asıl soyadı Gautier. Daha sonra soyadını Farmer olarak değiştiriyor. Farmer adını ünlü Amerikalı oyuncu Frances Farmer’dan alıyor. Frances Farmer’ı sinemaseverler Jessica Lange’in canlandırdığı Frances filminden hatırlarlar.

Gökhan Özgen
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0